nedjelja, 25. kolovoza 2019.

SALTANET TAVA: UKUSNI RUČAK SA POVRĆEM I PILETINOM U TAVI GOTOV ZA TREN

Posted by Poslastice.com on kolovoza 25, 2019 | No comments
Složenac od mesa i povrća kojeg možemo pripremati tokom cijele godine, naročito u mjesecima kada imamo obilje povrća na tržnicama, a i tokom zime kada uz krompir, luk i meso možete dodati vašu omiljenu mješavinu smrznutog povrća i tako uvijek dobiti novo jelo.

Piletinu možete  također zamijeniti i puretinom. Jelo poslužiti toplo uz dodatak kisele pavlake po želji.

SASTOJCI:
500 g filea pilećih karabataka
800 g krompira
2-3 paradajza
4 veće paprike


2 tikvic
2 veće mrkve
1 patlidžan
2 glavice crvenog luka
3 češnja bijelog luka
1 kokošija kocka za supu
300 ml vode
so, biber,


1 kašika suhog začina
50 ml ulja
30 g maslaca

PRIPREMA:
Filete pilećih karabataka izrežemo na komade i blago začinimo solju, biberom i suhim začinom.

U tavi zagrijemo  25 ml ulja i stavimo meso da se prži oko 15 minuta dok fino ne porumeni. Zatim meso izvadimo u tanjir.
Krompir ogulimo i izrežemo na ploške. Paprikama odstranimo sjeme i izrežemo na veće komade.
Paradajz izrežemo na veće kockice. Mrkvu izrežemo na kolutiće. Tikvice i patlidžan ogulimo i izrežemo na deblje ploške.
Crveni luk izrežemo na trakice, a bijeli također usitnimo na male kockice.

U istu tavu na kojoj smo pržili meso stavimo prvo crveni luk, pa zatim dodamo mrkvu, paprike, paradajz, bijeli luk, krompir i najzad tikvice i patlidžan.
Sve dobro promiješamo i dinstamo 10-ak minuta uz stalno miješanje.
U tepsiju za pečenje sipamo preostalo ulje i nanasemo prethodno pripremljeno povrće iz tave.

Na povrće rasporedimo meso. Kocku za supu prokuhamo u vodi. Time prelijemo sadržaj u tepsiji.
Na svaki komad piletine dodamo malo maslaca. Tepsiju zatvorimo aluminijskom folijom i na više mjesta probodemo oštrim nožem.
Pečemo u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Zatim sklonimo foliju i ostavimo još 10 minuta u rerni da jelo malo porumeni.
Saltanet tavu služimo toplu uz dodatak kisele pavlake po želji.
Izvor: najboljimojirecepti.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar