nedjelja, 21. travnja 2019.

Sarajevski zvrk: Mini burek sa sirom po starom bosanskom receptu

Posted by Poslastice.com on travnja 21, 2019 | No comments
Sastojci:
500 g gotovih kora, 2 kockice svježeg kvasca, 250 ml mlijeka, 6 kašika brašna, pola kašičice soli, 100 g ulja, 300 g sira, 200 g kisjelog mlijeka.



Priprema:
Kvasac otopiti u mlijeku, pa ga sjediniti sa prethodno pomiješanim brašnom, solju i uljem. Izmiješati da se dobije jednolična smjesa i ostaviti da odstoji 10-15 minuta.
U posebnoj posudi izgnječiti sir i pomiješati sa kisjelim mlijekom.
Jednu koru pomoću četkice premazati pripremljenom smjesom sa kvascem i brašnom, pa namazati filom od sira. Ne razmazujte fil po cijeloj kori, već neka ostane uz jednu ivicu, a zatim koru urolajte i smotajte u krug.



Isto uradite sa ostalim korama. Urolane pite složite u podmazan pleh. Ako vam je ostalo smjese sa kvascem, prelijte je preko pitica. Pecite na 200 stepeni 30-35 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

0 komentari:

Objavi komentar