ponedjeljak, 22. travnja 2019.

Ukusno, lagano, brzo i idealno za ljeto: Slastice koje ćete pripremiti u sekundi

Posted by Poslastice.com on travnja 22, 2019 | No comments
Ukoliko nemate vremena za pripremu zahtjevnih jela te umjesto teških, “silnih” kolača radije želite nešto lagano i osvježavajuće, onda su ovi recepti kao stvoreni za vas.
U nastavku vam donosimo četiri jednostavna recepta za slastice za čiju će vam pripremu trebati malo vremena.
Budući da se ne peku, a lagane su i voćne, idealne su za ljeto i visoke temperature.

Cheesecake s višnjama
Sastojci:
Kora:



200 grama mljevenog keksa
125 grama maslaca
2 kašike soka od višanja

Fil:
350 grama mliječnog krem namaza
500 ml vrhnja za šlag
15 grama želatina
10 kašika hladne vode
2-3 kašike soka od limuna


ribana korica od limuna
200 grama šećera u prahu

Fil od višanja:
500 grama očišćenih višanja
5-6 kašika šećera
15 grama želatina
10 kašika hladne vode

Način pripreme:
Kora:
U zdjelu stavite mljeveni keks, maslac i sok od višnje. Rukom sastavite sastojke i ako vam je masa suha za formiranje kore, slobodno još dodate soka. U kalup 26 cm stavite papir za pečenje i formirajte koru.

Bijeli fil:
Umutite sirni namaz sa šećerom, sokom od limuna i koricom te posebno umutite vrhnje za šlag i sastavite ga sa umućenim namazom. Želatin otopite u hladnoj vodi, a kad nabubri lagano ga zagrijte da se otopi. Nakon toga ga dodajte u kremu stalno muteći. Kremu nanesite na koru.

Krema od višanja:
Želatin stavite u hladnu vodu da nabubri. Višnje sa šećerom malo kuhajte, dodajte im želatin i još kratko kuhajte. Nekoliko minuta nakon što ih sklonite sa tople ringle polako vadite višnje i redajte po filu, a potom redom preko višanja polako sipajte sok koji su višnje pustile, savjetuje blog Iz moje kuhinje.
Kolač hladite nekoliko sati u frižideru.

Cheesecake s Nutellom

Potrebni sastojci:
300 gr mljevenog keksa
300 gr mljevenih oraha
500 gr slatkog vrhnja
300 gr mladog sira
3 kašike Nutelle
malo mlijeka
50 gr maslaca

Priprema kore: 
Na vatru staviti malo mlijeka, tri kašike Nutelle i 50 gr maslaca. Kad se rastope s tim umijesiti keks i orahe. Paziti na količinu mlijeka kako smjesa ne bi bila premekana, savjetuje blog Kuhajte s ljubavlju.

Priprema fila:
 500 gr slatkog vrhnja umutiti sa jednom kesicom želatina. U šlag dodati 300 gr mladog sira i na kraju šećer u prahu po želji.
Za premaz možete iskoristiti dvije mliječne čokolade sa malo mlijeka.
Cheesecake sa Nutellom (Foto: Blog 'Kuhajte s ljubavlju')
Cheesecake sa Nutellom (Foto: Blog ‘Kuhajte s ljubavlju’)
Brza torta s jagodama i mljevenim keksom
Sastojci:
600 grama mljevenog keksa
250 grama maslaca ili margarina
250 grama šećera u prahu
2 dcl soka od narandže
jagode
250 grama maslaca ili margarina
400 gr kisele pavlake
200 ml vrhnja za šlag
12 kašika šećera u prahu
rendana korica od jednog limuna
200 ml vrhnja za šlag

Način pripreme
U posudu stavite keks, maslac i šećer. Rukom izradite masu i polao dodajite sok da dobijete glatku ujednačenu masu od koje u kalupu formirate koru. Maslac umutite sa šećerom, dodajte kiselo vrhnje, koru od limuna i umućeno vrhnje za šlag. Sad na koru od keksa stavite pola bijelog fila, na njega poredajte jagode i na njih dodajte drugu polovinu fila. Još vam ostaje da umutite drugi šlag i nanesete ga na tortu. Ohladite tortu u frižideru na nekoliko sati prije konzumiranja.
Brza torta sa jagodama i mljevenim keksom (Foto: Blog 'Iz moje kuhinje')
Brza torta sa jagodama i mljevenim keksom (Foto: Blog ‘Iz moje kuhinje’)
Tiramisu s malinama

Sastojci
450 grama piškota
1 kašičica ili kesica ness kafe
3,5 dcl mlijeka
150 grama šećera u prahu
500 grama sira Mascarpone
2 vanilin šećera
800 grama svježih malina
2 dcl vode
80 grama šećera
20 grama želatina
2 kašike gustina
3 dcl slatke pavlake
4 žumanjka
2 kesice instant cappuccina od vanilije

Način pripreme:
Na pari umutiti četiri žumanjka, dva vanilin šećera, dvije kesice instant cappuccina od vanilije i 150 grama šećera. Želatin preliti sa četiri kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Slatku pavlaku umutiti u šlag. U ohlađenu kremu od žumanjaka dodati sir Marscapone, umućeni šlag i želatin koji je potrebno malo zagrijati da se istopi.
Maline kratko prokuhati sa 80 grama šećera, u to dodati 2dcl vode u kojoj su se otopile dvije kašike gustina. Kuhati na laganoj temperaturi da se zgusne i dodati 10 grama želatina koji je otopljen sa četiri kašike vode. Kremu ohladiti.
Tiramisu sa malinama (Foto: Blog 'Iz moje kuhinje')
Tiramisu sa malinama (Foto: Blog ‘Iz moje kuhinje’)
U 3,5 dcl mlakog mlijeka umutiti jednu kesicu ness kafe. U okrugli kalup za torte složiti na dno piškote koje se namaču u kafu. Premazati filom od voća pa na to dodati kremu od sira, piškote, kremu od voća, kremu od sira, red piškota pa kremu od sira. Sve piškote prvo stavljati u kafu pa onda slagati. Kremu od sira podijeliti na tri dijela a kremu od voća na dva dijela, piškote na tri dijela.
Kolač ostaviti nekoliko sati u frižideru da se ohladi, a nakon toga skinuti obruč od kalupa, posuti ga kakaom i ukrasiti po želji.
https://www.klix.ba

0 komentari:

Objavi komentar