subota, 13. travnja 2019.

Plazmica

Posted by Poslastice.com on travnja 13, 2019 | No comments
Mleko u prahu i plazma... savršena kombinacija. Korice su tanke i prelivaju se mlekom, filovi su kremasti... ma prosto se topi u ustima...

SASTOJCI
KORE 
15 belanaca


15 kašika šećera
6 kašika brašna
9 kašika mlevene plazme


1 kesica praška za pecivo
oko 3dl mleka , za prelivanje kora

FIL I 
15 žumanaca
250g-300g šećera
12 kašika brašna
1l mleka
250g maslaca ili margarina

FIL II 
500g šlaga (u prahu)
6 dl mleka
150g mlevene plazme
150g mleka u prahu

PRIPREMA
Čvrsto umutiti belanca (ja uvek pre mućenja dodam soli u prst) sa šećerom.  
U činiji izmešati brašno sa praškom za pecivo i keksom. Kašikom lagano umešati suve sastojke u sneg od belanaca. 
Masu raspodeliti za 3 kore.
Peći na pek-papiru, u četvrtastom plehu 38x26cm (unutrašnje mere pleha) na 180C, par minuta svega (zavisi od rerne) jer su korice tanke.
Ja pečem dve odjedared, tako da ova treća kratko čeka i nema vremena da spadnu belanci.
Pečene korice prebaciti na sto zajedno sa papirom ispod. 
Svaku preliti sa oko 1dl mleka ( mogu se i izbockati viljuškom).

FIL I 
U žumanca staviti šećer (ja sam 250g ,a u receptu koji sam dobila je 350g) i umutiti da pobele.
Od 1l mleka odvojiti malo (oko 2dl a ostatak staviti da provri) i u njemu razmutiti brašno da nema grudvica.
Potom mikserom izmešati umućena žumanca sa razmućenim brašnom i sve ukuvati u provrelom mleku. Pri tom, mleko uvek sklonim sa ringle i mutim mikserom najmanjom brzinom. Kad umešate žumanca, onda vratite na ringlu a temperaturu obavezno smanjite. I dok se fil kuva za mešanje koristim mikser, gasim ga povremeno...
Kad se zgusne, fil ostaviti da se ohladi.
Umutiti maslac i sjediniti mikserom sa ohlađenim filom.

FIL II 
Šlag umutiti sa 6 dl hladnog mleka.
Dodati mleko u prahu , izmutiti.
Dodati zatim i mlevenu plazmu i sve lepo sjediniti (to traje kratko).
Po želji, 7 kašika fila II umešati u fil I. Ja nisam jer sam zaboravila i na sreću,ništa nije falilo, tek sad vidim da tako piše u receptu...
Filovati redom kora, fil I, fil II, kora... ili po želji!
POSLUZIVANJE
Torta je tako nežnog i sočnog ukusa mleka , plazme... Zaista nas je osvojila... 
Količinu šećera sam smanjila i u korama i u filu I tako da nema opasnosti da bude preslatka.
Najbolja je kad otstoji dva dana pre sečenja i konzumacije...
Izvor:http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar