Posted by Poslastice.com on travnja 27, 2019 | No comments
SASTOJCI:
oko 1 kg. krompira ( sitnijeg) a najbolje je sa mladim krompirićima 😉
so,biber,vegeta i malo ulja
Mesne kuglice:
400 gr. mljevenog mesa
1 jaje
2-3 kasike prezle (krusni mrvica)
so,biber i vegeta
1-2 kasilje ljutog sosa (ja koristila harisu)
2-3 kasike vode
pola kasikice kurkume (tumerika)
Sos:
2 kasike kisele pavlake (kajma-sour cream)
1 kasika paradajz sosa ili ajvara
100 ml. vrhnja za kuhanje
100 ml. vode
malo drobljene suhe ljute paprika (moze bez nje)
malo soli
malo persuna
PRIPREMA:
U posudu stavite sve navedene sastojke za kuglice pa dobro izmjesajte,
Mokrim rukama oblikujte malo vece kuglice da budu od prilike velicine krompira koji cete koristit ili velicine polovice tog krompira)
Tanjir sa kuglicama zamotajte u vrecicu i ostavite u frizider da odstoje sat ili dva, čak mogu i prenocit.
Krompir ogulite,koji je krupniji prepolovite pa kuhajte u slanoj void oko 3-4 minuta.
Krompir ocjedite, dodajte mu zacine i ulje pa promjesajte.
U tepsiju redajte red krompira (koji ste prepolovili odsjeceni dio okrenite dole prema tepsiji), pa redajte red kuglica, kao sto vidite na slici.
Pecite na 200C oko 35 minuta.
Izmutite sve navedene sastojke za sos (preliv) pa prelite preko mesa I krompira.
Vratite u pec na 15 minuta da se fino upihtija
Izvor: facebook.com

0 komentari:
Objavi komentar