Posted by Poslastice.com on travnja 18, 2019 | No comments
Ako ste se ove godine odlučili na bojenje pisanica na način na koji su to radili naši djedovi i bake, donosimo vam nekoliko savjeta.
Trebat ćete:
jaja,
lonce (broj ovisi o broju boja koje ste izabrali za bojenje pisanica),
bijeli ocat za učvršćivanje boje,
prirodne sastojke za bojenje,
komadić slanine, maslaca ili ulja koji će jajima dati sjaj.
Kako jaja ne bi pucala prilikom kuhanja, izvadite ih nešto ranije iz hladnjaka da poprime sobnu temperaturu. Polagano kuhanje i sol trebali bi također spriječiti pucanje jaja. Prirodne sastojke koje odaberete usitnite na što manje dijelove, a jaja obrišite octom. Na taj način uklanjate masnu ovojnicu na ljusci te se boja može bolje upiti.
Boje i prirodni sastojci za bojenje:
Narančasta: ljuska žutog luka
Žuta: kurkuma u prahu, šafran, kora naranče ili limuna
Smeđa: turska kava, ljuska ili list oraha
Crvena: ljuska crvenog luka, sok nara, cikla, cvijet hibiskusa
Ružičasta: sok brusnice ili maline
Ljubičasta: sok ili sirup kupine, sok crnog grožđa
Plava: borovnice i njihov sok, listovi crvenog kupusa, cvijet crnog sljeza
Zelena: listovi špinata, blitve, raštike
Jaja i prirodni sastojci stavljaju se u isto vrijeme u posoljenu hladnu vodu i kuhaju dok jaja ne postanu tvrdo kuhana. Kad voda zakipi, smanjuje se intenzitet kuhanja i jaja se kuhaju još desetak do petnaest minuta.
Budući da prirodne boje nisu toliko intenzivne, jačina boje ovisit će o količini prirodnih sastojaka za bojenje. Ako želite da boja bude još izražajnija, jaja ostavite u otopinama preko noći, ali u hladnjaku.
Ako svoje pisanice želite ukrasiti i različitim otiscima, možete koristiti listove različitih biljaka te ih, prije kuhanja, pričvrstiti za jaja pomoću najlon čarape. [K.G.]
0 komentari:
Objavi komentar