Posted by Poslastice.com on listopada 19, 2018 | No comments
Sastojci 5 osoba900 gr glatkog brašna
pola žličice soli
2 dag svježeg kvasca
1 prašak za pecivo
200 grama šećera
2 jaja
1 žumanjak
50 grama maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
pola limuna – naribana korica
1 vanilin šećer
3 dl mlakog mlijeka
1 žličica vode
1 žumanjak
Priprema
1.U posudu staviti brašno pa u sredini napraviti dva udubljenja.
2.U jedno staviti razmrvljeni kvasac. U kvasac dodati žlicu-dvije šećera, a ostatak šećera i sol posuti okolo po brašnu zajedno sa praškom za pecivo. U kvasac uliti 1 dcl mlakog mlijeka i malo promiješati da se kvasac digne.
3.Kad se kvasac dignuo, zamijesiti malo sa okolnim brašnom. U drugo udubljenje dodati vrhnje, vanilin šećer, 2 cijela jaja, 1 žutanjak, rastopljen maslac, naribanu koricu limuna, zamijesiti, spojiti sa dignutim kvascom pa dodati mlijeka toliko da se zamijesti tijesto koje ne smije biti previše tvrdo. Mijestiti dok smjesa postane kompaktna.
4.Tijesto oblikovati u kuglu, malo ju spljoštiti pa kao tortu podijeliti na 6 jednakih djelova. Svaki trokut malo razvaljati i podijeiti na 3 dijela.
5.Uzimati po dva komada, razvaljati svaki u valjak dužine cca 30 cm pa isplesti, tj.zarolati u pletenicu čije krajeve spojiti tako da nastane krug.
6.Pripremljene vijenčiće slagati na pleh. Kad su gotovi, uključiti pećnicu na 200 st.C.
7.Vijenčiće ostaviti da malo narastu dok se pećnica ugrije, zatim ih premazati žumanjkom razmućenim sa žličicom vode.
8.
Staviti peći 10 min na 200 st.C i 10 min na 180 st.C.

0 komentari:
Objavi komentar