Posted by Poslastice.com on ožujka 17, 2019 | No comments
SASTOJCI:
600gr namjenskog brasna za dizana tijesta
150gr secera
5 kom jaja
120ml mlijeka
150gr istopljenog maslaca
1 kocka svijeze germe-25gr
1 kom limuna-izribana korica
1 kom narandze-izribana korica
1 kom vanilin secer ili aroma vanilije
malo soli
marmelada za punjenje
secera u prahu
PRIPREMA:
U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku secera,ostavite sa strane da zapjeni.
Maslac istopite i malo prohladite. U vecu zdjelu dodajte brasno, secer, vanilin secer, izribanu koricu narandze i limuna, istopljen maslac.
Mikserom sa nastavcima za tijesto,pocnite mjesiti dodavajuci jedno po jedno jaje i mlijeko.
Na kraju dodajte mrvicu soli. Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste. Zagrite rernu na 180°C.
Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom. Nadoslo tijesto pretresite na brasnom posutu radnu povrsinu i samo lagano rukom tijesto rasirite na 3-4 cm debljine.
Kalupom vadite krofne i redajte na pleh,preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak.
Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju,pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju.
Malo ohladene krofne punite po zelji i pospite secerom u prahu.
Posluživanje:
Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam odusevljena, ocekivala sam da ce biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek przene;)) al u puno zdravijoj verziji..
Ako vam se tijesto ucini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brasna (da ga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke)
Izvor: mojamalakuhinjica.com

0 komentari:
Objavi komentar